Tradicija

Jata Emona je z več kot 60-letno tradicijo na področju intenzivne proizvodnje kokošjih jedilnih jajc danes vodilna v slovenskem prostoru. Začetki perutninske dejavnosti segajo že v leto 1957. Od takrat je družba doživela številne organizacijske spremembe, od začetne proizvodnje pod okriljem Perutninske farme, do proizvodnje v okviru delniške družbe Jata Reja, ki se je leta 2001 združila z družbo Emona krmila v delniško družbo Jata Emona.

Najboljša so izpod Kamniških planin

Jajca izpod Kamniških planin veljajo za prav posebna jajca. Ponašajo se z zaščiteno geografsko označbo, ki je v tej kategoriji živil v Evropski uniji prava redkost. Njihovo posebnost utemeljujemo z neokrnjeno naravo Kamniških planin, s tradicijo in kulturno vlogo, ki jo je odigrala proizvodnja jedilnih jajc na tem geografskem področju v zadnjih 500 letih ter z varovalnim značajem živila, bogatega z maščobnimi kislinami Omega-3.

Krma za kokoši nesnice na Kamniškem tradicionalno vsebuje laneno seme, ki je bogat vir Omega 3 maščobnih kislin. Varovalne maščobne kisline kokoši vgrajujejo v jajca, katerih uživanje ugodno vpliva na naše zdravje.

Kakovost

Prireja jedilnih jajc pod blagovno znamko Jata (in pod blagovnimi znamkami naših kupcev) je od nekdaj kakovostna zaradi lokalnih geografskih in geomorfoloških dejavnikov, kot so ugodna klima, kakovostna pitna voda in uporaba mineralov, ki jih pridobivamo iz osrčja Kamniških Planin. K temu dodajamo še lastno strokovno znanje s področja proizvodnje krmil in geografsko bližina naših mešalnic.

Svojo zavezanost kakovosti potrjujemo s pridobljenima certifikatoma:

IFS - International Food Standard

Certifikat za jedilna jajca.

Dobrobit živali in varovanje okolja

V Jati Emona d.o.o. sledimo vsem predpisom EU, pa tudi pričakovanjem porabnikov glede dobrobiti živali. Z opustitvijo obogatenih kletk nismo čakali do njene prepovedi v letu 2027, ampak smo kletke opustili že 6 let pred uveljavitvijo te prepovedi.

Zavedamo se pomembnosti zmanjševanja okoljskega odtisa naše dejavnosti. Zato izkoriščamo vsako priložnost za zmanjševanje porabe virov (krme, energije, embalaže, vode, dela). Težnja po trajnostni prireji kroji tudi naša investicijska in razvojna prizadevanja. Vprašanje uporabe kokošjega gnoja smo v pretežni meri rešili s sušenjem in peletiranjem gnoja. S tem smo iz poprej okoljsko problematičnega odpadka pridobili kakovosten in praktično uporaben stranski proizvod: peletirano organsko gnojilo odlične kakovosti, Bogatin.

Predelava jedilnih jajc

Smo edini slovenski proizvajalec jedilnih jajc, ki v obratu predelave jajc izvaja proizvodnjo skladno z veterinarsko sanitarnimi postopki. S tem zagotavljamo neoporečno proizvodnjo in varen proizvod.

Glavna dejavnost našega obrata je proizvodnja pasteriziranih jajčnih izdelkov in zamrznjenih komponent.

Proizvajamo naslednje vrste jajčnih izdelkov: jajčni melanž, jajčni rumenjak jajčni beljak, ter soljene ali sladkane jajčne produkte.

V obratu izvajamo monitoring vhodne surovine, kot celotnega tehnološkega postopka in končnih izdelkov. Vsi proizvodni procesi so izdelani po HACCP principih. Zagotavljamo zdravstveno ustreznost izdelkov s pomočjo notranjega in zunanjega nadzora ter mikrobioloških analiz.

Naš odnos gradimo na vrednotah na podlagi katerih nam kupec zaupa in zaradi katerih nas tudi pozna.

Končni proizvod predelanega jajca v sveži ali zamrznjeni obliki prodajamo neposredno ali posredno na slovenskem in evropskem trgu, kjer je prilagoditev proizvodnim standardom mednarodne trgovine nujnost.

Pasteriziran jajčni melanž

Proizvajamo svež jajčni melanž, ki ga pakiramo v 5, 10, 20 kg bag in box vrečke, ter v 900 kg transportne kontejnerje.

Pasteriziran jajčni rumenjak

Proizvajamo svež in soljen jajčni rumenjak, ki ga pakiramo v 5, 10, 20 kg bag in box vrečke, ter v 900 kg transportne kontejnerje.

Pasteriziran jajčni beljak

Proizvajamo svež in zamrznjen jajčni beljak, ki ga pakiramo v 5, 10, 20 kg bag in box vrečke, ter v 900 kg transportne kontejnerje.

Prednosti pasteriziranih jajčnih izdelkov:

  • Varnejša uporaba od svežih jajc, saj so zaradi toplotne obdelave uničene vse patogene bakterije. S pasterizacijo, ohranjamo vse funkcionalne lastnosti jajčnih izdelkov.
  • Konstantna kakovost, ker je proizvodna praksa skladna s principi HACCP sistema.
  • Skrajšan čas priprave jedi in enostavna uporaba.
  • Mikrobiološka varnost izdelkov.
  • Aseptično polnjenje izdelkov.
  • Izkoriščanje funkcionalnih lastnosti pri pripravi jedi kot so: koagulacija, penjenje in emulgacija.
  • Za kakovost in varnost pridobljen certifikat IFS Food standard, ki potrjuje, da je podjetje zavezano k doseganju ciljev in izpolnjevanju zakonskih obveznosti, varovanju interesov potrošnikov in ponujanju varnih izdelkov, ki so v skladu s pogodbenimi specifikacijami in zakonskimi zahtevami. Pridobili smo certifikat višje ravni, ki predstavlja merilo najboljše prakse za živilsko industrijo.
IFS - International Food Standard

Certifikat jajčne predelave IFS:

Uporaba

Tekoči jajčni izdelki, ki jih proizvajamo se uporabljajo v različnih živilskih industrijah kot so: testeninarska, pekarska, slaščičarska, proizvodnje sladoleda, majoneze, dresingov, otroške hrane, premiksov za pecivo, likerjev, dietne in športne prehrane ter v gostinstvu.